SOS za čevlje, premočene od dežja

13.05.2019

Te dni vas zagotovo pogosto spremlja neprijeten mrzel občutek mokrih nog in žaltav vonj po premočenih čevljih. Saj poznate tisti neprijeten vonj, ki se pojavi v pregreti pisarni, po tem, ko vam zjutraj na poti do službe dež in hoja po lužah popolnoma premočita vaše najljubše čevlje?

V takšnem primeru je izjemnega pomena, da vam uspe mokre čevlje v čim krajšem času posušiti. Ker bo ravno naslednjih nekaj dni deževalo, smo se odločili, da vam pripravimo prispevek z nasveti, kako kar najhitreje posušiti vaše najljubše usnjene čevlje in se izogniti neprijetnemu vonju.

Več: Znate poskrbeti za svoje najljubše usnjene čevlje?

Taktika št. 1: Sonce

Ste vedeli, da sonce v eni uri zagotovi več energije, kot je ljudje porabimo v 7 letih? Naravna svetloba in toplota sta resnično najboljše zdravilo za premočene čevlje. Pa hkrati tudi najenostavnejša rešitev. Vse, kar morate storiti je, da pustite čevlje na soncu, dokler se ne posušijo.

Ima pa seveda ta metoda tudi nekaj pomanjkljivosti. Začenši s tem, da kadar dežuje, običajno ni sončen dan. Poleg tega ima sončno sevanje tudi škodljiv učinek na usnje, saj povzroča izsuševanje in bledenje barve.

Sončno svetlobo torej izkoristite takrat, ko vam čevlje zmoči jutranja hoja po mokri travi, sprehod po gozdu ali pa, ko vas ujame poletna nevihta.

Taktika št. 2: Časopisni papir

Presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko profesionalnih tekačev uporablja zmečkan časopisni papir kot najljubšo metodo za sušenje svojih tekaških čevljev. Preizkusite jo in zagotovo boste tudi sami navdušeni nad to učinkovito, preprosto in cenovno prijazno metodo sušenja čevljev.

Izvedete jo tako, da zmečkate časopisni papir v kroglico in jo vdenete v čevelj. Bodite pozorni, da najprej odstranite iz čevlja notranji vložek, da bo papir posrkal čim več vlage iz čevlja. Vložke posušite posamično na radiatorju ali v sušilcu, če ga imate na razpolago.

Čevlje lahko po želji ovijete v časopisni papir. Tako bo vlaga prehajala iz čevlja iz obeh smeri. Vsake nekaj ur zamenjajte časopisni papir.

Taktika št. 3: Sušilnik

Sušilni stroj velja za izredno agresivno metodo sušenja usnjenih čevljev, zato jo priporočamo zgolj kot izhod v sili.  Visoka temperatura v sušilnem stroji lahko namreč poškoduje lepilo, ki je uporabljeno pri izdelavi čevljev. Poleg tega lahko čevlji zaradi vrtenja bobna sušilnega stroja izgubijo obliko ali se celo poškodujejo.

Da bi se temu izognili, vam priporočamo posebno metodo sušenja čevljev v sušilnem stroju. Čevlja med sabo povežite z vezalkami in ju v boben položite tako, da vezalke ostanejo zunaj. Na tak način se čevlji ne bodo premetavali in trkali ob kovino bobna, temveč bodo ostali ne mestu. Za sušenje uporabite nastavitev s čimbolj hladnim zrakom sušenja.

Taktika št. 4: Zaščitite čevlje, preden se zmočijo

Zaščitni spreji in premazi za čevlje lahko pomagajo pri tem, da bi se vaši čevlji na dežju popolnoma premočili. Zagotovite si takšne, ki bodo vaše usnjene čevlje zaščitili, nahranili ter jim dodali čudovit sijoč videz. V naših poslovalnicah so vam na voljo kakovostni izdelki za nego čevljev znamke COLLONIL. Priporočamo vam, da si jih zagotovite ob vašem naslednjem obisku.

Preberite si tudi prispevek, v katerem razkrivamo 5 nasvetov za skrbno ravnanje s čevlji.

Naroči se na Karal e-novice

in spremljaj naše ugodnosti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Karal d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@karal.si