Kako odpraviti 5 najpogostejših težav stopal in gležnjev?

06.06.2019

Zagotovo ste se tudi sami kdaj v življenju soočili s katero izmed pogostih težav stopal? Bodisi zaradi neprimerne obutve, bodisi zaradi drugih razlogov.

Kljub temu, da naša stopala opravljajo izredno pomembno nalogo v vsakdanjem življenju, pa jih prepogosto zanemarjamo. Običajno vse dokler se ne pojavijo razne bolečine in druge nevšečnosti.

Stopala opravljajo pomembno nalogo

Stopalo je kompleksen spodnji del našega telesa, ki združuje različne elemente, kot so: kosti, sklepi, vezi, mišice, podkožje in koža.

Ves čas, ko hodimo ali tečemo, nosijo naša stopala celotno težo telesa (in pogosto še kakšen kilogram več), zato morajo biti statično dovolj čvrsta, se dinamično prilagajati podlagi ter ublažiti udarce ob podlago.

Spoznajte najpogostejše težave stopal in gležnjev ter enkrat za vselej poskrbite, da bo vaš korak varen, zanesljiv in prijeten. Le tako boste lahko z veseljem in zanosom zakorakali v vsak nov dan. Ne pozabite pa niti na popolno nego svojih stopal za zdrav in lep izgled vaših nog.

Plosko stopalo in stopalo s povečanimi loki

 

V enem izmed predhodnjih prispevkov smo pisali o tem, kako mora izgledati normalno, zdravo stopalo. Pri nekaterih ljudeh zaradi različnih razlogov pride do spremembe oblike stopalnega loka, posledica česar je spremenjen načina hoje, lahko pa se pojavijo tudi spremembe na koži.  

Več: Kaj morate vedeti, preden se podate v nakup čevljev?

Če se prične oblika vašega stopala spreminjati in vas vsakdanja hoja boli, je morda čas, da razmislite o ortopedski obutvi ali posebnih vložkih, ki pomagajo odpravljati pojav ploskega stopala. 

Plantarni fasciitis

Pri plantarnem fascitiisu pride do vnetja tetive stopalnega loka, ki se izrazi kot bolečina na stopalu, v predelu pete. Gre za preobremitveno poškodbo, ki predstavlja najpogostejši vzrok za bolečine pri odraslih v predelu pete.

Večinoma se pojavi pri ljudeh, ki opravljajo stoječe poklice, kot so na primer frizerji, kuharji, natakarji, vojaki, idr. Dejavniki tveganja za pojav stanja so prekomerna telesna teža, napačna obutev, slaba gibljivost stopala, visok stopalni lok.

Izkrivljen nožni palec

Hallux valgus, kot stanje poimenujemo z  latinskim izrazom, je posledica deformacije prve stopalne kosti. Kaže se v obliki izrastka in kronične otekline na zunanji strani nožnega palca. Zaradi tega se postopoma pojavi bolečina v osnovnem sklepu palca, prisotne so tudi težave z obutvijo in pri hoji.

To stanje se pogosteje pojavi pri ženski populaciji, in sicer zaradi daljšega pritiska na stopalo kot posledice nošenja ozke obutve.

Vraščeni nohti

Nohti se pričnejo vraščati v kožo zaradi nošenja neprimerne obutve, ki pritiska na noht od zgoraj in od spredaj, ter zaradi nepravilnega (prekratkega) striženja nohtov. Posledica vraščanja nohtov so izredno neprijetna bolečina, rdečica in otekanje prsta, v najslabšem primeru se lahko predel celo zagnoji.

Trda poroženela koža

Kalus je zadebeljena poroženela koža, ki nastaja na mestih prevelikih pritiskov. Takšna mesta so predvsem glavice stopalnic in prsti.

Sčasoma lahko takšna mesta postanejo boleča, pri ljudeh z okvarami živcev pa lahko koža na teh mestih razpoka, kar predstavlja nevarnost za okužbe.

Najboljša preventiva za nastanek poroženele kože je udobna in zračna obutev.

 

Zagotovo ste ugotovili, da ima kakovostna obutev najpomembnejšo vlogo pri preprečevanju težav s stopali. Ravno s tem namenom toplo priporočamo nošenje natikačev s petno vzmetjo ali zračno blazino vsem, ki se že soočate s težavami stopal oziroma tistim, pri katerih obstaja večje tveganje za to. Torej vsem, ki opravljate stoječe poklice, tistim s prekomerno telesno težo, sladkornim bolnikom in starostnikom. 

Natikači Karal s petno vzmetjo ali zračno blazino. 

Zakaj?

Ker elastičnost vzmeti absorbira vpliv pritiska vaših stopal ob tla in vsak majhen korak spremeni v zdravo gibanje, ki stimulira cirkulacijo krvi in limfe po vaših nogah.  

Naloga vzmeti je, da:

  • porazdeli težo na kopitu in tako prepreči neravnovesje telesne teže,
  • absorbira udarec tal, ki pogosto povzroča podplutbe ali zvine stopal,
  • poskrbi, da se ohrani normalna oblika stopala,
  • z nežnim potiskom na stopalo pospešuje pretok in kroženje krvi v stopalu in nogah,
  • preprečuje bolečine, nelagodje in nastanek edemov v stopalu ter gležnjih.

 

Vabljeni, da izberete naše najpriljubljenejše natikače s petno vzmetjo oziroma zračno blazino, ki so navdušili že mnoge, ki so jih preizkusili. Ne le, da zagotavljajo kakovostnejšo hojo zaradi vzmetenja, temveč zaradi  uporabe kakovostnega usnja preprečujejo tudi potenje, drsenje in nastanek neprijetnih vonjav. Izberite svoje natikače v naši spletni trgovini. 

Naroči se na Karal e-novice

in spremljaj naše ugodnosti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Karal d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@karal.si