5 nasvetov za skrbno ravnanje s čevlji

15.11.2017

Skrb za stvari, ki so nam pri srcu, zajema pomemben del našega življenja. In kaj je lahko še vrednejše, kot ravno najljubši par čevljev? Čevlji so tisti, ki naredijo piko na i vsakega videza, zato je pomembna tudi prava nega in skrb zanje. Skrb za čevlje vključuje tako preventivno zaščito in nego, izogibanje poškodbam, kot tudi morebitne popravke manjših poškodb.

Skrb za čevlje podaljšuje njihovo življenjsko dobo

Primerna skrb za čevlje pomeni daljšo življenjsko dobo vaših najljubših čevljev, hkrati pa tudi lepši izgled. Najverjetneje si ne želite, da bi vaš popoln videz kazili razpokani, poškodovani ali umazani čevlji brez leska.

Podajamo vam pet praktičnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati, če želite, da bodo vaši čevlji čim dlje izgledali tako kot takrat, ko ste jih kupili.

Nasvet #1: Ne nosite ves čas le enega para čevljev

Če si želite svoje čevlje kar najbolje izkoristiti, potem jim omogočite, da se podplat primerno obnovi. V večini primerov potrebuje material na podplatu čevlja okoli 24 ur, da obnovi svojo nosilnost in blaženje. Posebej v jesenskem in zimskem času, ko obstaja večja verjetnost, da se vaši čevlji zmočijo, je priporočljivo, da imate pripravljene druge čevlje, medtem ko se mokri sušijo. 

Če želite, da bodo vaši čevlji suhi in ohranili lepo obliko, ne nosite ves čas le enega para. 

Za usnjene čevlje so izredno priporočljivi leseni raztegovalniki za čevlje. Ti namreč omogočajo, da se čevlji, ki ste jih pravkar sezuli, skrčijo in posušijo na idealno obliko. Potem jih lahko odstranite in čevlji bodo obdržali svojo naravno obliko.

Nasvet #2: Redno čistite svoje čevlje

Nekateri športni čevlji so že narejeni za strojno čiščenje, vseeno pa je potrebno večino čevljev še vedno umiti ročno. Kar je tudi najbolj priporočljivo, če želite, da čevelj ohrani lepo obliko in barvo. Za čiščenje usnjenih čevljev priporočamo spodnji postopek, ki je učinkovit, hkrati pa dovolj nežen, da z njim ne boste poškodovali svojih najljubših čevljev.

Čevlje prvo na suho očistite z gobico in ščetko za suho čiščenje usnja. S tem boste odstranili trdne delce, ki bi lahko med poliranjem na čevlju napravili praske in udrtine.

Redno čiščenje čevljev je pomembno za ohranjanje vlažnosti in odpornosti na zunanje vplive.

Nato uporabite balzam ali čistilo za čevlje, da odstranite površinske ostanke in ohranite usnje mehko in prožno. Če želite svojim čevljem dodati lesk, jih spolirajte z vlažno krpo in pustite, da se posušijo na sobni temperaturi.

Nato nanje nanesite kremo ali polirno maso za čevlje. Če imajo čevlji kontrastne šive, nanje nanesite nekaj losjona ali mila za usnje. Tokrat jih spolirajte z bombažno krpico ali krtačo s konjskimi ščetinami in pustite, da se posuši. Odvečno kremo odstranite s poliranjem s krtačo s konjskimi ščetinami in spolirajte do želenega sijaja.

Izdelki za nego in čiščenje čevljev so vam na voljo na spletni strani in v vseh Karalovih trgovinah, kjer vam bodo prodajalke pomagale pri izbiri primernega sredstva. 

Nasvet #3: Zaščitite čevlje pred vodo in ostalimi zunanjimi vplivi

Usnjene čevlje lahko pred vodo in vlago enostavno zaščitite z rednim poliranjem ali voskanjem. To bo čevlje zaščitilo, hkrati pa jim bo dalo čudovit sijaj. Je pa seveda nujno, da izberete enako barvo polirnega sredstva kot so vaši čevlji. Čevlje lahko pred vodo zaščitite tudi z raznimi vodoodpornimi spreji, ki so na voljo tudi v Karalovih trgovinah in na spletni strani. 

Usnjene čevlje lahko pred vodo in vlago enostavno zaščitite z rednim poliranjem ali voskanjem. 

V primeru, da se vaši usnjeni čevlji vseeno zmočijo, jih pred naslednjim nošenjem popolnoma posušite tako, da jih napolnite s časopisnim papirjem in pustite, da se posušijo stran od direktnega vira toplote. Ta lahko namreč usnjene čevlje izsuši prehitro, kar povzroči nastanek razpok. Te pa so na žalost nepopravljive.

Nasvet #4: Odstranite neprijetne vonjave iz svojih čevljev

Soda bikarbona je najverjetneje najbolj vsestransko uporabna zadeva. Lahko se uporablja v kulinariki, pri čiščenju, odmaševanju in še kaj. Med drugim lahko z njeno pomočjo odstranite tudi neprijetne vonjave iz vaših čevljev. In to čisto preprosto. Soda bikarbona ima namreč antibakterijske lastnosti, saj nevtralizira kislino, ki jo proizvajajo bakterije in ki povzroča neprijeten vonj čevljev.

Za deodoriranje vaših čevljev uporabite sodo bikarbono in dišavni sprej.

Potresite nekaj sode v čevlje, jo enakomerno razporedite in pustite čez noč, naslednji dan pa jo enostavno stresite iz čevljev. A previdno pri uporabi sode bikarbone v primeru usnjenih ali semiš čevljev! Če soda pride v direkten kontakt z usnjem ali semišem, lahko iz njega prevzame vlago, kar povzroči izsušenost in pokanje.

Če želite, da bodo vaši čevlji tudi dišali, pa vanje naknadno nanesite še osvežilni sprej za čevlje. Če ste bolj ekološko usmerjeni, imajo zadovoljiv učinek tudi dišeče vrečke za čaj, ki jih prav tako pustite v čevlju preko noči. 

Nasvet #5: Vedno imejte v avtu rezervne čevlje

Ta nasvet se seveda nanaša predvsem na ženske, ki zelo rade obujejo čevlje z visoko peto. Poleg bolečin, ki jih lahko povzroči dolgo nošenje takšnih čevljev, pa se ta nasvet nanaša predvsem za obrabo in poškodbo čevljev med vožnjo. Poleg tega je tudi sama vožnja avtomobila varnejša z nizkimi čevlji, saj imate z njimi več nadzora nad pedali.

Vožnja z visokimi petami pomeni obrabo in poškodbo čevljev ter slabši nadzor nad vožnjo.

Rezervni čevlji so koristni tudi v primeru, ko veste, da bo potrebna hoja po mehki, blatni ali travnati podlagi. Na takšnem terenu se petke ugrezajo, hitreje pride do njihovega zloma, čevlji se vam lahko sezujejo in znašli se boste v nerodnem položaju, predvsem pa bodo vaši čevlji umazani in mokri. In kdove, kdaj boste prišle domov, da bi primerno poskrbele za njih.

Če pride do poškodbe čevlja, popravilo zaupajte le najboljšemu čevljarju. Poskrbite pa tudi, da boste čevlje popravili, še preden nastanejo nepopravljive poškodbe.

Naroči se na Karal e-novice

in spremljaj naše ugodnosti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Karal d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@karal.si